2011. január 28., péntek

Farsangi fánk


Gyermeki segítséggel még könnyebb :))
Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 3,5 dkg élesztő
  • kb. 2dl langyos tej
  • 4 csapott ev. k. cukor
  • 2 cs vaniliás cukor
  • 0,5 dl rum, vagy fél rum aroma
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 7 dkg vaj, vagy 3,5 dkg zsír
  • 2 tojás (elvileg 4 tojás sárgát ír de én az egész tojást belerakom, így nem kell kidobni a fehérjét.. :P)
Az élesztőt kb. egy deci langyos tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és jól összedolgozzuk. Majd egy órára sütőben 50 fokon kelesztjük, vagy meleg helyen míg a duplájára nem dagad.
Ha megkelt egyenletesen 1,5 ujjnyi vastagra lapítjuk, majd egy pohárral szaggatjuk. Majd deszkán még 25-30percig kelesztjük.
A lábast lefedjük és a tésztát közepes lángon kb 1,5 percig így sütjük. Utána a fedőt leemeljük, a fánkokat megfordítjuk egys villával, de úgy hogy ne szúrjuk bele, megfordítjuk, és kb. 1,5 percig fedő nélkül tovább sütjük. Így a sütés elején keletkező gőz elillan, a fánkok följebb emelkednek, és az oldalukon körben világosabb csík marad, azaz "szalagosak" lesznek. (lehet nekem azért nem lett szalagos mert ezt nem tartottam be, amikor anno betartottam szalagos volt :P, talán ezért sem szégyen, ha olykor szó szerint vesszük a receptet ;)))) )
A kész fánkokat szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Porcukorral meghintve, lekvár kíséretében tálaljuk!
Majd bő olajban közepes lángon sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése