Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 tojás
- 5 dl tej (én laktózmentessel csináltam)
- 1 dl olaj
- 3 kk só
- 1 élesztő (5dkg)
- 120 g tejföl kb 4 evőkanál lehetett
- 190 g főtt krumpli (kb 4 kisebb szem lehet)
- egy kk aszkorbinsav (gyógyszertárból lehet kimérve venni, magyarul c-vitamin, puhítja a tésztát)
Töltelék:
- 2 dl ketcup
- 1 fej vöröshagyma
- olaj a hagyma párolásához
- 3 gerezd fokhagyma
- bacon szalonna
- pizza fűszer
Az élesztőt felfuttatom meleg tejben, teszek bele egy kiskanál cukrot. Kivárom hogy jól felfusson. Majd a többi tejet is langyosan adom a tésztához, így hamarabb megkelhet. Minden hozzávalót hozzáadok. A krumplit a tejföllel összetörtem így könnyebb volt hozzágyúrni (érdemes ezt is felmelegíteni, ha nem frissen van főzve a krumpli). Ha alaposan összeedolgoztam atésztát akkor sütőben 50fokon kelesztem egy órát.
Amikor megkelt 10-12 kis zsömlét formázok belőlük. A deszkán újra kelesztem kb 15-20 percet, majd egyesével oválisra nyújtom és feltekerem. Beleteszem a kikent tepsibe és középen késsel bemetszem hosszában, ide kerül a töltelék. De metszés után lekenem tojással. Majd rászórom a bacont, vagy sonkát is lehet, de akár szalámival is remek (legközelebb kipróbálom úgy is :), és óvatosan rákenem a szószt, és végül sajtot reszelünk rá, amennyi csak ráfér. :P
A töltelék: megpárolom a zsiradékon a hagymát, majd hozzáadom a ketcupot, a fűszert és összeforralom, hogy kicsit összeérjen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése